De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

PDE oplossen

Hallo

ik moet volgende partiele diff vergl. oplossen:

d2(y)/dt2 + 2dy/dt + 2y = t

Moet je deze oplossen met homogeen en partieel deel?

Ik begrijp het helemaal niet goed.

Kan iemand me deze uitleggen en vertellen waar nodige formulens vandaan worden gehaald?

hartelijk dank

Jan Bo
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 1 maart 2008

Antwoord

Dit DV die jij geeft is geen partiele DV, omdat hij maar van 1 variabele afhangt (t), en niet van meerdere. Dit is een 'gewone' tweede orde lineaire DV. Je gaat dan eerst op zoek naar de homogene oplossing van
y''+2y'+2y=0
Ik neem aan dat je hier uit moet komen?

Vervolgens ga je op zoek naar een particuliere oplossing van de DV. Het blijkt genoeg te zijn als je er een hebt gevonden. Het is altijd de moeite waarde om een oplossing voor yparticulier te gokken.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld y=At3+Bt2+Ct+D in te vullen. Hieruit kun je de coëfficienten A, B, C en D van je particuliere oplossing halen.

Bernhard
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 1 maart 2008



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb