De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Bepaal de kans in een steekproef

Bij de productie van tandwielen heeft 70% uitstekende kwaliteit, 20% is redelijk en 10% moet worden afgekeurd. Bepaal de kans dat in een steekproef van 5 exemplaren er één moet worden afgekeurd en er drie uitstekend zijn

jellie
Student hbo - vrijdag 29 februari 2008

Antwoord

Nemen we U:uitsteken, R:redelijk en A:afgekeurd dan:

P(U,U,U,R,A)=0,73·0,2·0,1=0,00686

Maar dat is dan de kans op precies die volgorde. De vraag is dan hoeveel van die volgordes zijn er? Het antwoord is 20, dus de kans op 3 uitsteken, 1 redelijk en 1 afgekeurd is gelijk aan 20·0,0,686=0,1372

Wel een leuke vraag. Het lijkt moeilijk, maar 't is eigenlijk heel eenvoudig. Tenminste als je iets van kansrekenen begrepen hebt...

Meer algemeen: bij kansrekenen is het vaak handig om eerst te kijken naar een bepaalde volgorde en dan te kijken naar het aantal verschillende volgordes die je kan krijgen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 29 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3