De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Vierkant tekenen in een driehoek

 Dit is een reactie op vraag 37709 
Hai hai,

Op jullie site heb ik de vraag: 'Vierkant tekenen in een driehoek' gevonden... Dat moest ik ook doen en had hetzelfde gedaan als de eerste constructie die jullie als antwoord hebben gegeven.Nu mijn vraag: Vanwege de loodlijnen in Y en Z weet je dat die hoeken recht zijn, maar hoe weet je nu dat de hoeken in X en T recht zijn?

Alvast bedankt!

Chris
Student hbo - dinsdag 26 februari 2008

Antwoord

dag Chris,

Je kunt aantonen dat TZ en XY even lang zijn, dan ben je er ook.
Je kunt dit doen met behulp van verhoudingen van lijnstukken in gelijkvormige driehoeken.
Noem de onderzijde van het vierkant PQ.
Er geldt:
TZ:CQ = AZ:AQ = YZ:PQ
en ook:
XY:BP = AY:AP = YZ:PQ
Kun je het dan zelf afmaken?
Succes

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 27 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3