De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Goniometrische vergelijking

 Dit is een reactie op vraag 54525 
dit is er aan de hand:
x = - 5 cos t
y = 2 sin 2t
bereken de coordinaten van de punten van de kromme met een horizontale of verticale raaklijn.
Dat is bij dx/dt = 0 en dy/dt ongelijk 0 voor de verticale raaklijn en dy/dt = 0 en dx/dt is ongelijk 0 voor de horizontale raaklijn. Nu is volgens mij dx/dt = cos t - 5 sin t en dat moet dan dus gelijk zijn aan 0 ofwel
cos t - 5 sin t = 0 en daar zit ik nu mee. Hoe kan ik dat oplossen zonder plotten in GR?

Groetjes

Harrie
Student hbo - maandag 25 februari 2008

Antwoord

Slordige notatie dus!

x(t)=-5·cos t
y(t)=2·sin 2t

Op 2. Raaklijnen kan je uitleg vinden over horizontale en verticale raaklijnen.

dx/dt=5·sin t
dy/dt=4·cos 2t

Voor het vinden van de horizontale raaklijn zou je dus moeten oplossen:

4·cos(2t)=0 (met voorwaarde van 5·sin t¹0)

Dat moet kunnen. Misschien kan je nog 's kijken op 6. Goniometrische vergelijkingen oplossen voor meer uitleg. En misschien ook nog 's kijken naar 9. Goniometrische functies.

Wie zei ook alweer 'wiskunde bouw je op'. O dat was ik zelf... maar 't klopt wel denk ik.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 februari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3