De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe bereken ik een onbekende in een ln-vergelijking

Met de formule: y = ln( a / b ) / (a-b) kan y berekend worden als de constanten a en b bekend zijn. Maar hoe kan ik de constante a berekenen als y en b bekend zijn?
Ik doe het volgende:
y = ln( a / b ) / (a-b)
y = ( ln(a) - ln(b) ) / ( a - b )
ya - yb = ln( a / b )
ya - yb = ln(a) - ln(b)
ln(a) - ya = ln(b) - yb
a = b/e^(bY) * e^(aY)
Maar dan loop ik vast. Ik wil een vergelijking krijgen met a aan de linkerkant en een formule zonder a aan de rechter
kant. Ik begrijp dat het geen lineaire of quadratische vergelijking is, maar een vergelijking met slechts een onbekende moet toch op te lossen zijn?

Jan
Student hbo - zaterdag 26 januari 2008

Antwoord

Je aanpak is correct en ik vrees dat het daarbij moet blijven. Je krijgt de variabele a niet los van de overige variabelen. Je laatste opmerking is meer een wens dan realiteit. Als het mogelijk zou zijn om in een vergelijking altijd één variabele apart te krijgen, dan zouden veel problemen opgelost zijn. Helaas is dat maar zelden het geval.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 26 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3