De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Laplace transformatie extra

 Dit is een reactie op vraag 53980 
Hallo,

Ik heb eerder op de dag een vraag gesteld waarin men zei dat het 'bovenstaande'(zie laplace transformatie controle) niet geheel juist is...
Dit verwondert mij... want ik ben er zeker van dat dit wel juist is!

Misschien heb ik het wat te beknopt genoteerd, daarom ff wat meer uitleg:

f(t)= u(t-3)(4-t)

Hierop gebruik ik de volgende formule:
Deze formule is afgeleid (door docent) uit de 'standaard' formule voor translatie in het t-gebied.

L(u(t-a)f(t)=e(macht-sa)L(f(t+a))

Toegepast op de opgave geeft dit:

L(u(t-3)(4-t)=e(macht-s3)L(f(t+a))

bepalen van f(t+a):

- 4-t
- 4-(t+3)
- 1-t

Dus:

L(u(t-3)(4-t))= e(macht-3s)L(f(1-t))

Dus volgens mij is het tot hier zeker juist uitgewerkt (tenzij mijn docent wiskunde ernaast zit), maar ik vraag mij af hoe het verder moet??

= e(macht-3s)L(f(1-t)
= ....

Alvast bedankt
Mvg,
Mertens Joris

Merten
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 19 januari 2008

Antwoord

In je oorspronkelijke vraag was de functie f ongedefinieerd, daarom hoorde hij niet in `het bovenstaande' thuis.
Nu haal je f(t) en u(t-3)*f(t) door elkaar. Ik zou f(t)=t-4 genomen hebben en daarna de formule gebruikt gebben: L(u(t-3)*f(t))=e-3sL(f(t+3)). Daarna gaat het goed f(t+3)=1-t en daarna weer fout 1-t is niet hetzelfde als f(1-t). Je moet L(1-t) hebben.

kphart
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3