De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rekenkundge en meetkundige reeks

Hallo iedereen op zondagnamiddag,

Drie getazllen vormen een eindige rekenkundige rij. Vermijder het 2 de getal met 4, dan heb je een meetkunidge rij met som van de termen 26.
ZOEK DIE GETALLEN

Ik dacht aan:
a-v,a,a+v als RRij
en a-v,a-4,a+v is MR
Gemiddelde MR is dan :
(a-4)2=a2-v2 waaruit v=±Ö(8a-16)

Ook S=26=(a-v)((1-Q3)/(1-Q))
Moet ik nu hier die v invullen die ik zojuist vond?
Ik zit zowat vast in het rekenwerk...
groetjes en dank U reeds voor het bestuderen van dit probleem

Rik Le
Iets anders - zondag 13 januari 2008

Antwoord

de RR is a-v, a, a+v.
De MR is a-v, a-4, a+v met som van de termen 3a - 4 = 26 en dus a = 10.
De MR is dan 10-v, 6, 10+ v en uit (10-v).(10+v) = 36 volgen dan de v-waarden.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 13 januari 2008



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3