De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Intrestberekening

Dag iedereen,

Iemand belegt 1000 euro tegen een onbekende intrest per jaar.Bij het begin van het tweede jaar zet men het oorspronkeleijke bedrag, samen met de intrest, terug uit aan dezelfde (onbekende) intrest.
Tenslotte is op het einde van het tweede jaar het bedrag tot 1150 euro aangegroeid.
De vraag kadert in vierkantsvergelijkingen.

Ik ging op weg als volgt:
na 1 ste jaar 1000+1000*x/100=1000+10x
na 2 de jaar (1000+10x)+(1000+10x)*x/100=1150
1000+10x+10x+x2/10=1150
x2+200x-1500=0
x1,2= -100+/-Ö(10000+1500)
x1=-100+107,23 ( 2 de nulpunt verwerpen)
Intrest =7,23 %
Is deze oplossing correct??
Groeten,

Rik

lemmen
Iets anders - vrijdag 23 november 2007

Antwoord

In het kader van 'waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan' zou ik eerder gaan voor deze oplossing:

1000·g2=1150
g=Ö1,151,0723...

De rente is 7,23%

Maar zo als je ziet klopt het wel! Zullen we zeggen 'correct maar niet handig'?

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 23 november 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3