De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Verticale raaklijn parameterkromme

Ik moet zoeken naar een verticale raaklijn bij de parameterkromme:
x=cost
y=cos3t.

Volgens de theorie moet gelden:
x'=0 en y'¹0.

Als ik deze vergelijkingen oplos kom ik bij de ene vergelijking met antwoorden 0,p,2p en bij de andere vergelijking komen deze antwoorden ook terug.... Dus is er geen punt op de kromme waar een verticale raaklijn is.

Als ik de kromme teken zou ik zeggen, dat er wel een verticale raaklijn is bij t=0 en bij t=p en
bij t=2p!?
Tellen die niet mee, omdat dit keerpunten zijn?

Bedankt voor het antwoord

Katrij
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 23 november 2007

Antwoord

Precies! Bij keerpunten geldt x'(t)=0 en y'(t)=0 en je was op zoek naar punten waarvoor x'(t)=0 en y'(t)¹0 en die zijn er niet...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 23 november 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb