De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Snijpunten bepalen van ax = xa

Gegeven zijn twee functies. ax en xa.
Als ax = xa, wat zijn dan de snijpunten van deze grafieken. Duidelijk is dat er altijd 1 snijpunt is als a=x.

Om te onderzoeken of er een tweede snijpunt voorkomt stel is a=3. Uit een waardetabel voor beide functies zie ik dat behalve bij snijpunt (3,27) nog een snijpunt aanwezig is tussen x=2 en x=3.

Hoe kan ik deze punten algebraisch oplossen?
Dus x3 = 3x.
Ik kom niet verder dan:
3.log(x) = x.log(3) $\to$ x = 3.log(x)/log(3)
of 3√(x3) = 3√(3x) $\to$ x = 3√(3x)

Ed van
Student hbo - maandag 5 november 2007

Antwoord

Helaas kan niet alles algebraisch worden opgelost, zo ook in dit geval! Je zal dat numeriek moeten oplossen, ofwel benaderen. Dat zou je met een grafische rekenmachine of computer kunnen doen, of gewoon handig inklemmen.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 5 november 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3