De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rijen

Hallo,

T(k)= 2^k-k+3. k element N.
Bereken de eerste 2 termen van de rij.
Niet gegeven is r.r. of m.r.

Ik heb gezocht in vorige antwoorden van Wisfaq, maar hierover niets kunnen vinden.

Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Johan

Johan
Iets anders - dinsdag 23 oktober 2007

Antwoord

Dag Johan,

Niet elke rij is een meetkundige of rekenkundige rij! Er zijn ontelbaar veel andere rijen, en dit is er één van.

Maar wat gevraagd is is niet zo moeilijk: je krijgt het voorschrift van de rij, dat is T(k)=2k-k+3.

Gevraagd zijn de eerste twee termen van de rij. Daarmee bedoelt men de waarden die de rij aanneemt in k=1 en in k=2. Dus wat moet je doen: zoek T(1), dat is dus het voorschrift van de rij, maar waarin je k vervangt door 1. Je krijgt dus T(1)=21-1+3=4. Voor de tweede term doe je juist hetzelfde, maar vervang je in het voorschrift telkens k door 2, zodat je krijgt T(2)=22-2+3=5.

En zo kan je dus eender welke term uitrekenen...

Oja, het kan zijn dat je ipv 1 en 2, de punten 0 en 1 nodig hebt, dat is kwestie van afspraak of je nul als natuurlijk getal ziet of niet, maar het principe blijft dus wel hetzelfde.

Groeten,
Christophe.

Christophe
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 23 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3