De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Logaritme

Beste mensen,
Graag vraag ik hulp voor de volgende: 1,08(in het kwadraad x)=2
Hoe reken ik met deze decimale breuken logaritme uit?

Alvast bedankt

Gerd T
Student hbo - vrijdag 19 oktober 2007

Antwoord

Ik denk niet dat je "in het kwadraat x" bedoelt, maar wel "tot de macht x".

Neem van beide leden een logaritme naar keuze (bijvoorbeeld de tiendelige, meestal op ZRM's aangeduid als "log") en pas de rekenregels toe.

1,08x = 2
log(1,08x) = log(2)
x log(1,08) = log(2)
x = log(2)/log(1,08) = 9,006468342

Merk op dat het niet uitmaakt of je de tiendelige of een andere logaritme gebruikt. Overtuig jezelf hier van door het eens met de natuurlijke logaritme te proberen (meestal aangeduid als "ln").

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 19 oktober 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3