De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vergelijkingen

ik moet een korte goniometrische vergelijking oplossen.
namelijk:
cos 2x/3=0. Normaal is het de bedoeling dat je de x'en aan de ene kant overbrengt. Hier is dit dan cos=-2x/3 (denk ik)

het is zo dat je wss bij cos geen (-) ervoor mag zetten, bij sin wel.

dus ik weet niet zo goed hoe ik aan mijn oplossing moet geraken.

het is alleszins via deze tabel:
-----------------------------------------------------------
alfa:0 (pi)/6 (pi)/4 (pi)/3 (pi)/2 (pi)
-----------------------------------------------------------
sinx:0 1/2 Ö2/2 Ö3/2 1 0

cosx:1 Ö3/2Ö2/2 1/2 0 -1

uit deze tabel moet ik dus adhv formules:
sinx=sinalfa dus x= alfa+2k(pi) of x=(pi)-alfa+2k(pi)
cosx=cosalfa dus x=alfa+2k(pi) of x=-alfa+2k(pi)

vb van een oefening die ik dan wel goed begrijp is:
sinx=1/2
dus sinx=sin(pi)/6 (dit zie ik door in de tabel te kijken)
x=(pi)/6+2k(pi) of x=(pi)-(pi)/6+2k(pi)
x=5(pi)/6+2k(pi)

maar mijn vraag is hoe ik de oefening 'cos2x/3=0' nu precies moet oplossen

angela
3de graad ASO - zaterdag 13 oktober 2007

Antwoord

Als je bedoelt cos(2x/3)=0 dan gaat dat zo:

q52488img1.gif

Als de grafiek tekent van f(x)=cos(2x/3) kan je zien dat het zou kunnen kloppen:

q52488img2.gif

Zie ook 6. Goniometrische vergelijkingen oplossen

PS
En geen rare dingen doen!

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 13 oktober 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb