De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Algemene sinusfunctie

 Dit is een reactie op vraag 52335 
aan de hand van uw uitleg versta ik het al ietsje beter maar mss zou ik het wat nog beter kunnen adhv een grafiek.

maar wat ik echt nog niet versta is hoe je de amplitude ziet op de grafiek. normaal gezien moet je eerst de evenwichtsstand tekenen(maar hoe teken je die? Hoe weet je waar die lijn moet staan?) en de periode afleiden van de grafiek, hoe zie je -op de grafiek- dat er een uitrekking of inkrimping is en of er een vertikale of horizontale verschuiving is?
Dit allemaal vind ik nogal ingewikkeld

En hoe ga ik te werk met behulp van derive?
y=a·sinx $\Rightarrow$ waarde a enkel amplitude verandert
y=sin(bx) $\Rightarrow$ waarde b enkel periode en nulpunten veranderen
y=sin(x-c) $\Rightarrow$ waarde c enkel nulpunten veranderen
y=sinx+d $\Rightarrow$ waarde d enkel nulpunten veranderen
dit waren de grafieken die ik mbv derive heb getekend en normaal moet ik dan een tabel maken met de onderdelen: functie,periode, amplitude,nulpunten.
maar om dat allemaal af te leiden van de grafiek...

groetjes,
en
bedankt voor uw hulp!

angela
3de graad ASO - woensdag 3 oktober 2007

Antwoord

Beste Angela,

Je hebt gelijk. Een grafiek zou nog een hoop kunnen verduidelijken. Maar volgens mij snap je het al. Alleen de amplitude en het evenwichtspunt nog. Die zijn inderdaad niet in één klap te herkennen. Hoewel. Je kijkt naar de hoogste en de laagste punten van de grafiek. Midden daartussen ligt het evenwichtspunt. De amplitudo is het verschill tussen de twee punten gedeeld door twee.

Zo moet je van een gegeven grafiek toch alles kunnen opschrijven? Evenwichtsstand, amplitude, periode, punt waar je de evenwichtsstand passeert (de nulpunten zijn minder belangrijk). Van dat laatste zijn er natuurlijk meerdere dus kies je een handige. Meestal het eerste punt rechts van de y-as.

Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 3 oktober 2007
 Re: Re: Algemene sinusfunctie 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb