De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Normaale verdeling

gegeven m=75 en s=5
bereken de kans P(x68.4)?
Ik heb voor z=68.4-75/5=-1.32
dus P(z-1.32),is zelfde als P(-1.32Z)
maar dan staat als oplossing in mijn boek P(Z+1.32)
moet het niet 1-P(Z+1.32) zijn? dus hoe kan je zomaar van -1.32 naar +1.32?
dank u

hatice
Student Hoger Onderwijs België - zondag 9 september 2007

Antwoord

Beste hatice,

Het boek klopt.
De grafiek is symmetrisch rond z=0.
P(z-1,32) is het oppervlak rechts van z=-1,32.
P(z1,32) is het oppervlak links van 1,32.
En die oppervlaktes zijn door de symmetrie aan elkaar gelijk.
1-P(z-1,32) mag natuurlijk ook.
Omdat sommige rekenmachines, computerprogramma's of tabellen alleen met P(zx) werken wordt het omgerekend.
Trouwens, bij veel rekenmachines of computerprogramma's hoef je niet eens om terekenen naar z waarden en kan je m, s, onder- en bovengrens invoeren.

ldr
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 9 september 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3