De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoe kan dit?

Hoe kan dit?
De (losse cijfers) van uitkomsten van de tafel optellen komt steeds weer uit op 9. Bij 70 of 80 werkt dit niet. (voor mij was het net magie om dit te ontdekken maar het is vast al heel lang bekend)

Voorbeeld:
352451 · 90 = 31720590
3+1+7+2+0+5+9+0 = 27
2 + 7 = 9

ps ik heb al heel lang geen wiskundeles meer dus ingewikkelde formules begrijp ik niet. In ieder geval bedankt voor een reactie.

Jolien
Iets anders - maandag 20 augustus 2007

Antwoord

352451·90 is hetzelfde als 352451·10·9. De uitkomst van deze vermenigvuldiging kun je dus delen door 9.
Ieder getal dat je kunt delen door 9 heeft de door jou gevonden eigenschap.

Bijvoorbeeld: 9·6789=33201 3+3+2+1=9.

De truc werkt dus altijd als je vermenivuldigt met een getal dat zelf door 9 gedeeld kan worden.
Bijvoorbeeld: 23456·27=633312 6+3+3+3+1+2=18 1+8=9 .
70 en 80 kun je niet delen door 9, dan werkt de truc niet.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 augustus 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3