De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Rijen

Hallo,

Uit een van de examens wiskunde uit de vorige eeuw ( 1970! )voor economische wetenschappen stuit ik op de volgende opgave:

De eerste,derde en zesde term van een rekenkundige rij zijn in deze volgorde gelijk aan de eerste, tweede en derde term van een meetkundige rij.

Bereken de reden.

Einde opgave.

Hoewel ik op de hoogte ben van term - en somformules van reken - en meetkundige rijen kom ik hier even niet uit.
Hebben jullie een hint?
B.v.d.

Johan

Johan
Iets anders - maandag 23 juli 2007

Antwoord

Johan.
Stel R.R. is a,a+2v,a+5v en M.R.is a,ar,ar2.Dan is a+2v=ar,dus v=a(r-1)/2.
Deze v invullen in ar2=a+5v geeft:2r2-5r+3=0.Verder moet het wel lukken.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 23 juli 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3