De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vraag

Hee!

Ik zat een oefentoets te maken, en dit was de laatste vraag maar ik kwam er maar niet uit. De vraag is als volgt!:

De baan van een punt P (x,y) in een rechthoekig assenstelsel Oxy is de kormme K gegeven door
x=4-2cos(t)
y=(sint+1)(sint+3)

De vraag is: Er zijn punten op de kromme die dezelfde x waarde hebben en waarvan de y waarden precies 6 verschillen. Bereken elk tweetal punten waarvoor dat is.

Ik zou niet weten hoe ik dit moet doen, jullie vast wel

Groetjes Tess

Tess
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 26 juni 2007

Antwoord

Noem de t-waarden bij deze punten a en b.
Dan volgt uit x(a)=x(b): cos(a)=cos(b) en dus a=b of a=-b. (modulo 2p).
Aan a=b hebben we niet zoveel dus a=-b.

Uit |y(a)-y(b)|=6 volgt dan
|(sin(a)+1)(sin(a)+3)-(sin(-a)+1)(sin(-a)+3))|=6
Verder weten we sin(-a)=-sin(a) dus
|(sin(a)+1)(sin(a)+3)-(1-sin(a))(3-sin(a)))|=6
|sin2a+4sin(a)+4-(sin2a-4sin(a)+4)|=6
|8sin(a)|=6
dus sin(a)=3/4 of sin(a)=-3/4
De y-waarden van deze punten zijn dan: y=13/4*33/4=105/16
en y=1/4*21/4=9/16
Inderdaad:105/16-9/16=96/16=6.

Uit sin(a)=±3/4 kun je cos(a) berekenen met sin2(a)+cos2(a)=1:
Uit (±3/4)2+cos2(a)=1 volgt cos2a=1-9/16=7/16, dus cos(a)=±1/4Ö7
Dus de x-coordinaten van de punten zijn 4-2*±1/4Ö7=4±1/2Ö7





Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 juni 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb