De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Uitslag van een rechthoek 100mm x 130mm naar rond 85mm

Voor mijn werk moet ik en verloop maken uit rvs plaat.
Het verloop loopt van 100 x 130mm naar rond 85mm over een hoogte van 50mm. De ronde buis zit dan ook nog eens tegen een zijde van 100mm aan. Als ik alles goed gedaan heb heb ik de ware lengtes al, maar ik krijg ze niet getekend.
Hoop dat iemand mij hiermee wil helpen....!

Edwin
Iets anders - zondag 13 mei 2007

Antwoord

Beste Edwin,

Dat was even ploeteren! Maar ik heb 'm. Alleen wat je bedoelt met die laatste zijde van 100 mm is mij niet helder.

De truuk is dat de aansluiting op het 100x130 stuk bestaat uit 4 gelijkbenige driehoeken (die dus bij de buis uitlopen in een punt) en 4 kegelsegmenten die uitkomen bij de hoeken van het rechthoekige stuk.

Het verloop moet 50 mm hoog worden.
De gelijkbenige driehoek met een basis van 100 mm krijgt dus
een hoogte van: √(502+((130-85)/2)2)= 54,8 mm
en zijden van: √(54,82+(100/2)2) = 74,2 mm
En de gelijkbenige driehoek meteen basis van 130 mm
een hoogte van: √(502+((100-85)/2)2)= 50,6 mm
en zijden van: √(50,52+(130/2)2) = 82,3 mm
De kegel staat helaas ook nog eens scheef. Ieder stuk is een kwart van de kegel en de linker- en rechterzijkanten zijn gelijk aan de hoogtes hiernaast. Gelukkig is het verschil daartussen niet zo groot, dus benader ik de gek maar met een rechte kegel. Dan is de openingshoek:
1/4·85·$\pi$/((74.2+82.3)/2)= 0,853 radialen = 48,9$^{o}$

uiteindelijk kom ik dan op de volgende tekening:

q50755img1.gif

Het is (was) schaal 1:4. Maar, het is allemaal niet erg nauwkeurig want ik heb niet zo'n goed tekenprogramma. De boogjes heb ik er maar een beetje ingetekend. Die zou ik gewoon groter nemen en later op maat maken. Sowieso lijkt het me vestandig dat je eea eerst uitprobeert want de uitslag van de kegel is een versimpelde benadering.

Blijft nog wat je bedoelt met die laatste 'zijde van 100 mm'. Zoals het verloop nu is komt de buis in het centrum. Wellicht wil je hem recht onder een van de zijden. Dan krijg je asymmetrische driehoeken. Ook de kegeluitslagen moeten dan aangepast.

Mogen we een foto van het resultaat? Groet. Oscar

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 15 mei 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3