|
|
\require{AMSmath}
Berekeningen in een driehoek
Hallo wisfaq-team,
Hier een vraagje. In een willekeurige driehoek geeft men de hoek A, de zijde a en de som van de andere twee zijden is b+c=k. Bereken de zijden b,c en de hoeken B en C in functie van de gegevens a,k en A We weten al dat B+C=180-A en deze waarde is gekend omdat a gekend is.Dus B+C kennen we . Nu is b+c= asinB/sina+asinC/sina=k en a(sinA+sinC)=ksinA
We zouden nu nog B-C willen kennen en dann kunnen we de gevraagde gegevens berkenen. Simpson toepassen levert: 2asin((B+C)/2))(cos(B-C)/2)) =ksinA 2asin((180-A)/2))((cos(B-C)/2))=ksinA 2asin(90-A/2)cos(B-C)/2=ksinA 2acosA/2cos(B-C)/2=ksinA 2acosA/2cos(B-C)/2=2ksinA/2cosA/2 deel 2cosA/2 weg en bekom(cosA/2 mag niet nul zijn!) cos(B-C)/2=(ksinA/2)/a Het tweede lid is nu ook gekend Met de combinatie B+C= 180-A en de laatste vergelijking heb ik wat problemen om verder de gegevens te berekenen die gevraagd worden. Vriendelijke groeten,
Lemmen
Ouder - vrijdag 20 april 2007
Antwoord
Rik, cos-regel:a2=b2+c2-2bccosa=k2-2bc(1+cosa).Hieruit volgt dat bc=(k2-a2)/(2(1+cosa)).Dit combineren met b+c=k geeft de oplossing voor b en c.En dan met de sin-regel hoek B en C bepalen.
kn
|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 20 april 2007
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|