De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoek bepalen in rechthoekige driehoek

Hoe kan ik de 2 scherpe hoeken bepalen van een rechthoekige driehoek als de schuine zijde en de hoogtelijn bekend zijn?

stefan
Iets anders - maandag 16 april 2007

Antwoord

q50276img1.gif
In bovenstaande tekening geldt:
tan(ÐB)=h/c2
tan(ÐA)=h/c1
Dus 1/tan(ÐA)+1/tan(ÐB)=c1/h+c2/h=c/h (als c de schuine zijde is)
Nu geldt bovendien 1/tan(ÐA)=tan(ÐB).
Dus we krijgen
tan(ÐB)+1/tan(ÐB)=c/h
Dus tan2(ÐB)-tan(ÐB)·c/h+1=0
Oplossen naar tan(ÐB) levert:
tan(ÐB)=0.5·(c/h±Ö(c2/h2-4))
Hiermee kunnen ÐB en ook ÐA worden bepaald.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 16 april 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb