De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Regressie hyperbool

Hallo,
graag zou ik willen weten hoe ik regressie kan toepassen bij y-waardes die een hyperbool aangeven.
bijvoorbeeld het model
x y
1 6
2 3
3 2
4 1
5 2
6 3
7 6

Moet ik dit vertalen naar een lineaire vergelijking? hoe doe ik dat dan?
Ik hoop dat jullie mij een antwoord kunnen geven.
Groetjes Steven

Steven
Iets anders - maandag 26 maart 2007

Antwoord

Er zijn veel hyperbolen. Maar deze ziet eruit als y = a/x + b. Beschouw de (x,y) als data en de a en b als parameters die je wilt bepalen.

Als je een routine gebruikt die alleen functies van de vorm y' = ax'+b kan vinden dan kun je x' = 1/x gebruiken. Of je hetzelfde antwoord krijgt, hangt er vanaf of je onzekerheid in x en y zit of alleen in y.

En nu wordt het dan toch een interessant probleem. Helpt dit.

os
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 26 maart 2007



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3