De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Ontstaan uit standaardgrafiek

Stel je hebt de functie f(x)=2sin(3x-1/2p)
Hoe ontstaat deze uit de standaardgrafiek y=sin(x) ?

Ik weet dat er een vermeningvuldiging tov de x-as met 2, een vermenigvuldiging tov de y-as met 1/3 en een translatie (1/2p,0) in moeten zitten, maar in welke volgorde?

Is de volgorde anders als je de functie f(x)=2sin(3(x-1/2p)) zou hebben?

Nicole
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 10 maart 2007

Antwoord

Schrijf het functievoorschrift eerst als f(x) = 2sin(3(x-p/6)).
Uitgaande van de standaardfunctie y = sin(x) krijg je nu achtereenvolgens de volgende transformaties:
1) verschuiving ( = translatie) over p/6 naar rechts.
2) Vermenigvuldiging met factor 1/3 t.o.v. de y-as (golf 3 keer zo snel)
3) Vermengvuldiging met factor 2 t.o.v. de x-as (golven twee keer zo hoog).

De volgorde is hier niet van belang. In het algemeen kun je de volgorde vrij goed volgen door (in gedachten) een waarde voor x in te vullen. Neem je bijv. x = p, dan trek je daar eerst p/6 vanaf, hetgeen neerkomt op de horizontale verschuiving. Vervolgens vermenigvuldig je met 3
(= vermenigv. in de y-as) en tenslotte komt pas de factor 2 aan de beurt.
Met verticale verschuivingen kun je wel volgordeproblemen oplopen. Ze komen echter (vrijwel) altijd als allerlaatste aan de beurt. Haakjes kunnen dit natuurlijk beïnvloeden.
In je laatste vraag zit vermoedelijk een verschrijving. De 1/2p moet p/6 zijn en dan zie je dat ook ik de gegeven functie eerst in die schrijfwijze veranderde.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 10 maart 2007



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb