De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Groeifactor/verzadigingsniveau

Een som in het boek luidt als volgt:
Bij een biologisch expiriment met muggen wordt de grootte van de muggenpopulatie gegeven door m(t+1)= m(t)+ 0,5·m(t)·(1-0,02m(t)). Er wordt begonnen met 10 muggen en de tijd is in perioden van drie dagen.

(a)Bereken de groeifactor
Ik heb dit gedaan door groeifactor = 1+groeivoet. Ik heb 0,5 + 1 = 1,5 gedaan, maar weet niet of dit klopt.

(b)Bereken het verzadigingsniveau
Dit vat ik dus niet: ik heb in mijn GR afgelezen dat het verzadigingsniveua 50 moet zijn, maar ik snap niet hoe je dit nu met de formule kan berekenen.

S
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 24 oktober 2002

Antwoord

Hoi,

Een aantal definities de interpretatie van dat model is niet volledig duidelijk.

Volgens mij is de populatie m(t+1) af te leiden uit de populatie m(t) op moment t door rekening te houden met een aangroei van 1 mug per 2 adulten op m(t) en een sterfte die evolueert volgens 0.5x0.02.m2(t). Dat kwadraat is niet voor de hand liggend, misschien een model voor verzwakking door inteelt, gebrek aan voedsel, beperkte levensduur enz...

Hoe dan ook, je vindt dan: m(t+1)=m(t)+0.5.m(t)-0.01.m2(t). Je weet dat m(0)=10 (evenveel mannetjes als vrouwtjes, gelijke kans op geslachten bij voortplanting enz).

De groeivoet is dus 0.5 en de groeifactor als theoretische grootheid 1+0.5=1.5 (zoald bij interestberekening).

Het verzadigingsniveau kunnen we biologisch zien als het punt waarbij sterfte en geboortes elkaar compenseren:
0.5.m(t)-0.01.m2(t)=0 dus: m(t)=50.
Of nog: de populatie blijft op eenzelfde aantal m(t+1)=m(t), waaruit je ook de verzadiging vindt.

Wiskundig kan je de differentievergelijking oplossen en m(t) schrijven als een expliciete formule in t. Je kan dan een bepaalde positieve coëfficiënt van ax als groeifactor zien en de limiet berekenen voor t®¥. Maar dit was niet je vraag.

Je kan het ook in Excel eens narekenen voor de eerste 20 waarden van t. Je ziet zo onmiddelijk wat de verzadigingswaarde is en hoe de populatie evolueert.

Groetjes,
Johan

andros
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 oktober 2002



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3