De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Re: Re: Snijpunt lijn met driehoek

 Dit is een reactie op vraag 47720 
Dank je wel, die heb ik alvast begrepen.

Nu probeerde ik het met meer willekeurige punten:

a = 40, -10, 25
b = -35, 45, 5
c = -30, -45, 15

p = -27, - 6, 5
q = 10, 13, 40

...en weet ik uit een visuele voorstelling dat het
snijpunt ongeveer (-16,6; -0,6; 14,8) moet zijn.
Toch slaag ik er niet in dit te bekomen.

Ik deed volgende:
b-a = -75, 55, -20
c-a = -70, -35, -10

vxw = -1250, 650, 6475

vgl = -1250x + 650y + 6475z = d
105375 = d

lijn= (-27,-6,5) + L(37,19,35)
vgl = -1250.(-27+37L) + 650.(-6+19L) + 6475.(5+35L) = 105375
= 33750 - 1250.37L - 3900 + 650.19L + 32375 + 6475.35L = 105375
= -46250L + 12350L + 226625L = 43150
= 192725L = 43150
= L = 0,2238941

lijn= (-27,-6,5) + 0,2238941.(37,19,35)
= (-18,72; -1,75; 12,84)

In de visuele voorstelling ligt dit punt wel op de
lijn pq, maar het is niet het snijpunt.

Weet u wat ik hier fout doe?
Dank bij voorbaat,

Eric
Iets anders - maandag 27 november 2006

Antwoord

Je berekening is volgens mij helemaal in orde (maar het kan zo af en toe wel vereenvoudigd worden), en ik denk dan ook dat je visuele voorstelling je op een dwaalspoor heeft gebracht.

De mogelijkheden om een heel precieze ruimtelijke figuur te ontwerpen zijn uiteraard beperkt, en wellicht dat je daardoor iets meent te zien dat in feite nét iets anders is in het echt.

MBL

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 5 december 2006
Re: Re: Re: Re: Snijpunt lijn met driehoek



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3