De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Collineair, positief en negatief

 Dit is een reactie op vraag 6069 
Quote Roel: "Om te kijken of ze collineair zijn heb ik met de punten een vergelijking opgesteld van de rechte l door de punten A en B.
l: (x-1)/3 = y-2 "

hoe kan je deze vergelijking opstellen? ik snap het niet helemaal :$ wellicht te lang geleden voor me. Zover ik zie heb je x - ax / by = y - ay

maar als dat zo is vraag ik me af wat er met bx gebeurt. Dus ik zit wel fout met die formule :) Kan iemand mij de weg wijzen aub?

Andy
Iets anders - zondag 26 november 2006

Antwoord

De 'algemene' vergelijking van een lijn door (p,q) is:

y-p=a(x-q)

Waarbij a=richtingcoëfficiënt is. Met A(1,2) en B(4,3) bereken je eerst a.
a=(2-3)/(1-4)=1/3. Dus de vergelijking wordt:

y-2=1/3(x-1)

Die 'gedeeld door 3' zet je op het verkeerde been...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 27 november 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3