De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Stelsel van 3 vergelijkingen

 Dit is een reactie op vraag 46454 
Waarom zo moeilijk?

Uit de eerste 2 vergelijkingen zie je immers onmiddelijk dat y=1, en x+z=3.

De derde vergelijking kun je dan omwerken tot (A+2)z = z-B.
Hieruit zie je onmiddelijk voor welke A het stelsel slechts 1 oplossing heeft. En voor de andere waarde(s) van A zie je onmiddellijk voor welke waardes van B het stelsel geen of oneindig veel oplossingen heeft.

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Peter
Iets anders - donderdag 24 augustus 2006

Antwoord

Beste Peter,

Soms verkies ik om mijn antwoord te richten op het specifieke voorbeeld dat gegeven werd, soms om een meer algemene methode aan te reiken. Dit laatste is handig wanneer de vragensteller weinig inzicht in de achterliggende theorie blijkt te hebben en een gelijkaardige (maar dus niet dezelfde) opgave kan verwachten.

Eerlijkheidshalve voeg ik er dan ook aan toe dat ik het stelsel niet grondig bekeken heb, je aanpak is prima en snel maar vereist wel wat inzicht van de student om het op andere voorbeelden ook te kunnen toe passen, hetgeen niet eens altijd mogelijk is natuurlijk. Ik plaats je antwoord als aanvulling.

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
donderdag 24 augustus 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3