De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Gevraagd A ,B en C Wat is de manier ?

 Dit is een reactie op vraag 43589 
Hallo Tom,

Bedankt voor je snelle reaktie..
Heb me een paar dagen gebogen over je antwoord en mijn wiskunde is niet zo goed als wel mijn wilskracht om het
proberen te snappen.
Ik kan er niet achterkomen waarom in de eerste regel
A*B-C gedeeld door C is vervangen door A*B gedeeld door
C-1.
Ik zou je willen vragen of je nog tijd heb om het nog een keer in wat kleinere stappen uit kunt leggen....

In ieder geval groetend

Jan Pa
Iets anders - zaterdag 11 februari 2006

Antwoord

Beste Jan,

Voor een breuk van de vorm (x+y)/z geldt dat je deze kan splitsen door elke term uit de teller afzonderlijk te delen door de noemer. Dus (x+y)/z = x/z + y/z.

Als we dit toepassen op (ab-c)/c dan krijgen we als eerste term (ab)/c en als tweede term -c/c, maar dat is natuurlijk -1. We hebben dan dat d = (ab)/c - 1 en nu kan die -1 naar het andere lid gebracht, we tellen dus bij beide leden 1 op. Zo kom je tot mijn tweede regel: d+1 = (ab)/c.

Vervolgens keren we beide leden om, dus van x = y maken we 1/x = 1/y. Ten slotte vermenigvuldigen we beide leden met ab, we brengen die ab uit de noemer dus naar het andere lid zodat we c afgezonderd hebben, net wat we wilden.

Duidelijk zo?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 12 februari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2023 WisFaq - versie 3