De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Extreempunten van rationale functie

hallo : voor een opdracht moet ik de extreemunten en de buigpunten van deze functie vinden :(MOET IN MAPLE GEDAAN WORDEN )

(x²-1)/(x²+x-6)

wie kan mij met spoed helpen ?

alvast bedankt

Simon
Student hbo - maandag 2 januari 2006

Antwoord

Ik heb hier vlug iets in mekaar geboxt, je kan de code even testen. als je van bepaalde functies niet weet wat ze doen, dan kan je in de help kijken door bijvoorbeeld

?proc;

te tikken, je komt automatisch op de helppagina terecht waar de functie proc uitgelegd wordt.
 extr:=proc(f)
local opl,afg2,i,afg;
afg:=unapply(diff(f(x),x),x);
opl:=[solve(afg(x)=0,x)]:afg2:= unapply(diff(afg(x),x),x):
for i from 1 to nops(opl) do
if evalf(afg2(opl[i]))<0 then printf("maximum bij %a\n",opl[i] ) ; fi;
if evalf(afg2(opl[i]))>0 then printf("minimum bij %a\n",opl[i] ) ; fi;
od;
end proc;
Je zorgt dat je een functie definieert, bijvoorbeeld:

g:=x-(x^2-1)/(x^2+x-6) ;

en dan roep je het programma op door

extr(g);

je zult zien wat er komt.

Dit programma doet enkel extrema (voor brave functies), schrijf nu zelf iets gelijkaardigs voor de buigpunten.

Succes,

Koen

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 3 januari 2006



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3