De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Goniometrische vergelijkingen

Hallo Wisfaq,
Graag wat uitleg over volgende vergelijkingen:
1)sin25x=2-cos25x(blijkbaar valse vergelijking(2¹1
2)cos9x+7cos3x=3+3cos23x
3)5cos3(2x)=4sin2x+2cos2x
4)tg6x-tg5x=1/2 sinx
5)sinx+cosx+tgx+cotgx+secx+cosx+2=0
6)cos24x=1-sin24x( is een gelijkheid eerder dan een vergelijking,niet?
Graag wat hulp.Heb hele reeksen opgelost rond het thema vergelijkingen ,maar deze lukken niet .Wat op weg zetten is in orde , denk ik
Groeten

rik le
Ouder - maandag 21 november 2005

Antwoord

Hoi Rik: de formulekaart biedt uitkomst.

1) heb je al opgelost
2) cos(9x) kun je uitschrijven als cos(3x + (3x + 3x)). Beschouw vervolgens a = 3x en substitueren maar.
3) Substitueer 2x = a en probeer dit om te zetten naar een vorm waarin je cos (2x) substitueert
... etc.
Overal moet je er met de rekenregels voor goniometrie en hier en daar wat handig substitueerwerk uit kunnen komen.
Bijvoorbeeld: sin2a + cos2a = 1 geldt inderdaad altijd; ook voor a = 4x of 5x of 7,14x. Dus opgaven 1 en 6 zijn wel erg eenvoudig te beantwoorden.

Thijs
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 23 november 2005
 Re: Goniometrische vergelijkingen 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb