De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Wat is een richtingshoek?

Opgave: Bepaal telkens de hoek die de x-as maakt met de gegeven rechte.
Oefening 1: u : y=-2x
oefening 2: z : 3x+4y+2=0
Ik denk dat ik bij de eerste oefening gewoon van het getal sinus of de cosinus moet nemen. Om dan zo het getal in graden, minuten en seconden moet omzetten.
Ik denk bij de tweede oefening dat ik de vergelijking moet omzetten. Naar de volgende vorm y=ax2+b+c en dan zo een sinus, of een cosinus te berekenen. Omdan die uitkomst om te zetten in graden, minuten en seconden.

Jan
Iets anders - maandag 19 augustus 2002

Antwoord

De tangens van de hoek die een lijn (eerstegraads functie) maakt met het positieve deel van de x-as is gelijk aan de richtingscoëfficiënt.

rico = tan $\alpha$
met $\alpha$: de hoek die de lijn maakt met het positieve deel van de x-as.

Oef.1
de rico is -2
tan $\alpha$ = -2
$\alpha\approx$-63,4°

Oef.2
3x+4y+2=0 kan je 'omschrijven' naar:
4y=-3x-2
y=-3/4x-1/2
tan b = -3/4
b$\approx$-36,9°

Voor het omzetten van graden naar graden, minuten en seconden zit er vast een handig knopje op je rekenmachine.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 19 augustus 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb