De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Formules herschrijven

y = 3 sin 2 (t-1/3 ) is te schrijven in de vorm
y = b cos c (t-d)
bereken c en d als b=3 en b=-3
welke formules moet ik hier toepassen?

Peter
Student hbo - woensdag 14 augustus 2002

Antwoord

Gebruik de formule sin$\alpha$ = cos(½$\pi$-$\alpha$).
Met de factor 3 die er nog voor staat heb je verder niet veel te maken. Die blijft er gewoon voor staan.

sin(2t-2/3$\pi$) = cos(½$\pi$-(2t-2/3$\pi$)) = cos(7/6$\pi$-2t) = cos(2t-7/6$\pi$) = cos2(t-7/12$\pi$)

In het voorlaatste stapje is nog gebruikt dat cos$\alpha$ = cos(-$\alpha$)

Als je er het getal -3 voor wilt hebben, dan kun je bijv. nog gebruiken dat cos(t+$\pi$) = -cost

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
woensdag 14 augustus 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb