De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Substitutieregel bij een onbepaalde integraal

 Dit is een reactie op vraag 39833 
Ha Tom,
Dat had ik ook al gedacht, maar toen kwam ik er nog niet uit. Nl y=(1-x), vervolgens is x=1-y2 en dan (1-y2) y dy y-y3 dy
Maar volgens mij doe ik nu iets fout.
VG,
Joost

joost
Student universiteit - dinsdag 2 augustus 2005

Antwoord

Beste Joost,

Je hebt 'dx' gewoon vervangen door 'dy', maar dat mag natuurlijk niet vermits x hier niet gelijk is aan y. Niet alleen alle x'en van de integrand moeten veranderd worden ifv y, maar ook de dx!

x(1-x) dx

Stel (1-x) = y = 1-x = y2 = x = 1-y2 = dx = d(1-y2) = -2ydy

Dit geeft dus: (1-y2)y (-2y)dy = -2(1-y2)y2 dy

Lukt het zo?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 2 augustus 2005


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2019 WisFaq - versie IIb