De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Algemene sinusfunctie

hoi,

ik heb het volgend probleem met de algemene sinusfunctie

de opgave is

y = 4 cos (-x+60)

ik werk het dus uit als volgt;

y = 4 cos (-x+60°)
y = 4 cos (60°+(-x))
y = 4 cos (60°+x)
y = 4 sin 60°+ (90°-x)
y = 4 sin 60+ 90°-x+180°-180°
y = 4 sin 150°+ (180-x) -180°
y = 4 sin 150°+ (x) -180°
y = 4 sin 150°+ (x -180°)
y = -4 sin 150°+ (180°-x)
y = -4 sin 150°+ (x)

het probleem is..... de oplossing zou moeten zijn

y = 4 sin 150°+ (x)

wat zou ik verkeerd kunnen gedaan hebben?

bedankt

mvg

davie

davie
3de graad ASO - dinsdag 26 juli 2005

Antwoord

Hallo

Zoals ik de vorige keer al zei, let op de haakjes!!! sin 150 + (x) ¹ sin(150 + x). De fout zit in de volgende overgang.

y = 4 cos (60°+(-x))
y = 4 cos (60°+x)

Je past immers de volgende formule, cos(t) = cos(-t), verkeerd toe. Probeer dit zelf even recht te zetten. Hoewel dit niet veel terzake doet, want je uitkomst is al fout door die eerste fout, merk ik ook op dat ook deze overgang fout is:

y = 4 sin (150°+ (x -180°))
fout: y = -4 sin (150°+ (180°-x)) correct: -4 sin ( -150 + (180 - x) )

Als je alle haakjes juist zou zetten, zou je het jezelf al veel gemakkelijker maken. Begin eens gans opnieuw en kijk al je stappen grondig na. Probeer de volgende keer ook de opgave, in tekst, te geven als je een vraag stelt.

Groetjes

Igor
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 26 juli 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb