De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Herleiden tot de algemene sinusfunctie

Beste

Een vraag i.v.m. de algemene sinusfunctie. Het herleiden van de functie sin [-2*(x-1)]+3.

Ik stel het gelijk aan - sin [2*(x-1)]+3
en vervolgens.... sin [1-( 2*(90°+x)]+3

Het lukt niet zo goed. zou iemand mij eens kunnen tonen wat ik verkeerd doe? en hoe je die oefening uitwerkt?

Alvast bedankt
mvg
Davie

Davie
3de graad ASO - maandag 25 juli 2005

Antwoord

Hallo

Ik neem aan dat jullie dit als algemene sinusfunctie gebruiken. We zoeken nu c, A, T & t0.

y(x) = - sin (2* x -2 ) + 3

A = -1
c = 3

Daarna bepaal je T. Hoe doe je dit? Je kijkt welke factor er voor de 'x' staat in de opgave. In dit geval is dit 2. Uit de algemene formule leid je af dat 2p/T gelijk moet zijn aan 2. Los dus op:

2p/T = 2

Uit bovenstaande vgl vind je de waarde voor T. Nu is alleen t0 nog onbekend. Uit de algemene formule leid je af dat:

2p/T * (-t0) = -2.

Vul in deze vgl de eerder gevonden waarde voor T in en los de vgl dan op naar t0. Dan is ook t0 gekend.

Opmerking: het kan zijn dat jullie als algemene sinusfunctie gezien hebben: y = a sin (b(x - c )) + d. Dit is equivalent met wat de algemene functie die hier wordt voorgesteld, met b = 2p/T.

Ok?
Groetjes

Igor
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 25 juli 2005
 Re: Herleiden tot de algemene sinusfunctie 



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb