De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Integratie van goniometrische functie

ik moet ò van 0 tot 2pi met functie = (sin3q-1) / cos2q berekenen

kan je mij een tip geven want
substitutie werk niet efficient omdat men nooit iets kan schrappen?
partiele int is niet aangewezen?
en cos2q schrijven als 1-sin2q helpt ook niet?

dankje

maarte
Student universiteit België - maandag 20 juni 2005

Antwoord

Beste Maarten,

Misschien dat één keer partiële integratie de zaken toch wat vereenvoudigt.

Neem sin3x - 1 als f en dx/cos2x als dg, dan zijn:
df = 3*cosx*sin2x dx en g = tanx

De integraal wordt dan: tanx(sin3x - 1) - 3òtanx*cosx*sin2x dx

Vermits tanx = sinx/cosx vereendvoudigt zich dit tot:

tanx(sin3x - 1) - 3òsin3x dx

Lukt het zo verder?

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
maandag 20 juni 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb