De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Hoek berekenen van een dakhelling

Een huis is 10 meter breed en 6,5 meter hoog.
De goothoogte [snijpunt gevel/dak] is 2,5 meter.
Kan iemand mij vertellen hoe ik de graden van de dakhelling bereken?

Peter
Iets anders - zaterdag 27 juli 2002

Antwoord

Beste Peter,

Aan hand van de gegevens die je gaf heb ik dit figuur getekend:

Figuur

De rode puntjes geven de snijpunten van de gevel met het dak aan. Zoals je ziet: op de hoogte van de goot (wat ook de bedoeling was). Ik heb een blauwe lijn getekend zodat je 2 gelijke driehoeken ziet. De lengte van deze blauwe lijn is 4 m.

Kijk maar: 6,5 m (de totale lengte van het huis) - 2,5 m (waar de blauwe lijn begint) = 4 m.

Omdat de blauwe lijn ook nog precies in het midden staat van de gevel, weet je dus dat deze de helft van 10 m lang is: 5 m. Nu weet je dus de lengtes van de overstaande en aanliggende zijdes van de hoek van dakhelling. Zoals je hebt geleerd:
Tangens = Overstaand/Aanliggend

Je gebruikt dus tan-1:
tan-1(4/5) = 38,66°
(niet tan, maar de 'omgekeerde tan'! dit heb je op school geleerd neem ik aan).

Ik hoop dat het duidelijk is..

bk
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 28 juli 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb