De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

De sinus en cosinus van een rechte hoek

Hallo

Is het zo dat deze goniometrische getallen ENKEL maar gelden voor de SCHERPE hoeken in een RECHTHOEKIGE driehoek?

Want die formules (Sin=O/S, Cos=A/S, Tan=O/A) lukken niet voor de RECHTE hoek in de RECHTHOEKIGE driehoek.

Evelie
2de graad ASO - zondag 15 mei 2005

Antwoord

Je zou er wel iets van kunnen zeggen als je kijkt naar een driehoek ABC met ÐB=90° waarbij je AB heel klein neemt en BC juist heel groot... op die manier wordt ÐA 'bijna' 90°.

Voor ÐA geldt dan:

q38043img1.gif

Als je deze 'losjes geformuleerde' gedachten niet zo ziet zitten zou je ook eens kunnen kijken naar de sinusregel of de cosinusregel. Het een ander kan je daar ook wel uit afleiden.

Conclusie: je kunt voor alle hoeken (zelfs groter dan 360°!) de sinus en de cosinus berekenen.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 15 mei 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb