|
|
\require{AMSmath}
Som van sinussen
Hallo, Ik heb dringend jullie hulp nodig bij volgende oefening: Los op: sin x + sin2x + sin 3x + sin 4x = 0 Ik ken wel de somregels bv.: sin 3x = sin (2x + x) = sin 2x cos x + cos 2x sin x, maar weet niet hoe verder te gaan... Alvast bedankt!
Elia C
3de graad ASO - zondag 8 mei 2005
Antwoord
Beste Elia, Op http://mathworld.wolfram.com/Multiple-AngleFormulas.html vind je de formules voor de sinussen van meervoudige hoeken. Vergelijking 2, 3 en 4 heb je nodig. Vul deze allemaal in en vereenvoudig je resultaat. Als het goed is vind je dan: 8sin(x)cos3(x) + 4sin(x)cos(x)2 - 2sin(x)cos(x) = 0 Nu blijkt het dat je een factor 2sin(x)cos(x) kan buitenbrengen, en dit is net sin(2x). De overblijvende factor kan je dan beschouwen als een kwadratische vergelijking in cos(x). Product van 2 factoren zijn gelijk aan 0 als één van de 2 factoren gelijk is aan 0... Nu moet je alleen nog die 2 overblijvende goniometrische vergelijkingen oplossen mvg, Tom

|
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 8 mei 2005
|
|
klein |
normaal |
groot
home |
vandaag |
bijzonder |
twitter |
gastenboek |
wie is wie? |
colofon
©2001-2021 WisFaq - versie IIb
|