De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Afstand en afmeting

Ik zou graag willen weten hoe je kunt berekenen hoe groot een object is op afstand (als je de afstand weet).
Bijv: Ik wil een doel (1m50 hoog) op 50 mtr. afstand zien, terwijl de eigenlijke afstand bijv. 100 of 200 mtr zou moeten zijn.
Kan iemand mij hiermee helpen?

Toevoeging:
Ik heb een object vlak voor mij staan van bv. 1,50 mtr hoog.Optisch zal dit object op 50 mtr. kleiner lijken en op 100 mtr. nog kleiner.De maximale afstand voor mij visualisatie is 50 mtr., toch zou ik op dezeafstand objecten willen zien in de juiste verhouding die anders op 100, 150of 200 mtr. zouden staan.Het object wordt dus 'in verhouding' kleiner getekend, vervolgens naar 50mtr. gebracht, waardoor het een 'simulatie' is van datzelfde object op bv100 mtr.

Bram S
Ouder - donderdag 20 juni 2002

Antwoord

stel je wilt de indruk wekken dat je een object hebt met hoogte H, op afstand x.
Maar de werkelijke hoogte van het object is h en het bevindt zich in werkelijkheid op afstand 50 m.

Wat je hiervoor nodig hebt, zijn gelijkvormige driehoeken.

er geldt:

H/x = h/50 Û h = 50H/x

voorbeeld: je wilt simuleren een object van 4 m op 150 m afstand.
h= 50.4/150 = 1,333 m (op 50 meter)

Dit geldt zowel als het oog van de toeschouwer zich op de grond bevindt, als dat je een toeschouwer hebt wiens oog zich op -zeg- 1,80 m hoogte bevindt.

Als dit laatste het geval is, dien je er rekening mee te houden dat de VOET van het werkelijke object dan boven de grond moet zweven op 50 m afstand. Alleen zó lijkt het alsof het object verder weg op de grond staat.

groeten,
martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
vrijdag 28 juni 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb