De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Substitutie

 Dit is een reactie op vraag 36986 
bij de eerste integraal krijg je dan

6 / (e^2x + e^x-2) = (A/ (e^x-1)) + (B/ (e^x-1)
nadat we dit op gelijke noemer hebben gezet krijgen we dan

6/ noemer = (A*e^x + 2A + B*e^x-B)/ ((e^x-1)*(e^x+2))

hieruit volgt dat

6 = Ae^x + 2A + Be^x - B

ik vraag me af hoe ik hier nu A en B moet uithalen ?

anke
3de graad ASO - dinsdag 19 april 2005

Antwoord

Beste Anke,

Groepeer even in ex en constante termen:

6 = Aex + 2A + Bex - B
= 6 = (A+B)ex + (2A-B)

Vermits er in het linkerlid geen e-macht voorkomt leidt je hieruit af dat A+B gelijk moet zijn aan 0, en 2A-B aan 6.

Dus je hebt een stelsel van 2 vgl in2 onbekenden:
A+B = 0 = B = -A
2A - B = 6 = 3A = 6

= A = 2 B = -2

mvg,
Tom

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 19 april 2005


klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2019 WisFaq - versie IIb