De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Telebuggy coördinaten berekenen

We zijn bezig met het telebuggy project.We stuiten echter op een probleem bij het maken van een bochtwe weten hoek alfa, hoe breed de buggy is en wat de linker en rechter voor lengte hebben afgelegd in cm.
Verder weten we nog de x en de y coördinaat van punt B .
Vij willen nu graag weten:
  1. hoe we de de coordinaten van het draaipunt(M) kunnen berekenen
  2. hoe we dan de coordinaten van punt C kunnen berekenen

Dark S
Student hbo - dinsdag 18 juni 2002

Antwoord

OKay, je weet:
* hoek a;
* coordinaten B;
* (wegens de breedte van de buggy) coordinaten A
* booglengte BC, en AD

Neem hoeka in radialen!
Dan geldt:
BC= a.BM

(dit kun je als volgt begrijpen: stel eens dat a = 2 was geweest, dan was BC een volle cirkel (een hoek van 2 , en stond er:
omtrek = 2 .straal
nu is het niet een hele omtrek, maar slechts een STUKJE cirkelboog, dat rechtevenredig is met de hoek a)

Nu weet je BM, en omdat je de coordinaten van B weet, weet je de coordinaten van M. (BM over de x-as in pos. richting)

verschuif nu het hele stelsel in gedachten zodanig, dat M in de oorsprong ligt.

Dan geldt:

(y-coordinaat C) Yc= BM.sina;
Xc= -BM.cosa
(dat minnetje staat er omdat je x-coordinaat negatief zou zijn in mijn verhaal. HAd je in je tekening de bocht naar links getekend, dan was het:
Yc= BM.sina;
Xc= BM.cosa

groeten
Martijn

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 18 juni 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb