De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cosinus sinus en tangens

hoe bereken je da lengte van een toren als je weet dat zijn schaduw 32 meter is als de zon 60% boven de horizon staat?

Charlo
2de graad ASO - zondag 20 maart 2005

Antwoord

Als de zon 60% boven de horizon staat dan wordt daar waarschijnlijk mee bedoelt dat de zon 60% van 90 graden boven de horizon staat. De zon maakt dus een hoek van 0,60 * 90 = 54°.
Als je de toren van de zijkant zou bekijken, dan zou je een driehoek met een rechte hoek er in kunnen zien. Je hebt al een hoek en al een zijde (32 meter = aanliggende hoek), je kunt dan heel makkelijk met de tangens de hoogte van de toren berekenen:
tan 54=de overstaande (toren) / 32
32 * tan 54 = hoogte van de toren = 44,044 meter.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 20 maart 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb