De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Verschuiving sinus functie

 Dit is een reactie op vraag 34164 
Bedankt voor uw zeer snelle reactie.

Maar mijn eigenlijke vraag spitst zich toe op die 1/4p. Waar komt die vandaan? Hoe had ik dat (algebraisch) kunnen bepalen? Dus even los van die Ö2. Ik ben net begonnen met het onderdeel verschuiven goniometrische functies, dus de uitleg die u geeft, dat is nog niet aan de orde geweest. Kennelijk had ik als cursist toch zelf die 1/4p moeten vaststellen aan de hand van de eenvoudige vraagstelling "welke verschuiving etc."".

Tom
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 19 februari 2005

Antwoord

Als je hebt vastgesteld dat de grafiek van f(x)=sin(x)+cos(x) een periode heeft van 2p, toch wel heel erg op de grafiek van sinus lijkt... kan je concluderen dat f(x) iets zal worden als f(x)=a·sin(x-b).

q34169img1.gif

Je kunt het punt (-1/4p,0) aflezen... maar je kan het natuurlijk ook berekenen!

q34169img2.gif

Kan je ook nog zien dat de periode van 2p klopt...

Hoe kom je nu aan die Ö2?
Welnu dat 'hoogste punt' zit precies tussen -1/4p en 3/4p.
f(1/4p)=sin(1/4p)+cos(1/4p)=1/2Ö2+1/2Ö2=Ö2

..en dan hebben we toch gevonden wat we zochten en geen 'moeilijke' dingen gedaan....

Zie ook H4: periodieke functies

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 19 februari 2005



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb