De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Interne rentabiliteit

Wie kan mij vertellen wat de volgende formule betekent? En hoe die werkt? Gaat over interne rentabiliteit van een investeringsproject.

n CFt
$\sum$ ---- = 0
t=1 (1+i)t

arie
Student hbo - donderdag 3 februari 2005

Antwoord

Arie, de formule moet beginnen bij t=0 want CF0=de investering. Nu de betekenis: een investering levert opbrengsten op, de Cash Flows genoemd. De interne rentabiliteit van het project is het percentage waarvoor de contante waarde van de CFs gelijk is aan de investering.

Voorbeeld: investering=1000. De kasstromen de komende vier jaren zijn 80, 80, 80, 1080. Wat is de rentabiliteit?

$
\eqalign{\frac{{80}}
{{1 + i}} + \frac{{80}}
{{\left( {1 + i} \right)^2 }} + \frac{{80}}
{{\left( {1 + i} \right)^3 }} + \frac{{1080}}
{{\left( {1 + i} \right)^4 }} = 1000}
$

Antwoord: i=0,08, dus 8%.
Hopelijk zo duidelijk.

kn
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 8 februari 2005
Re: Interne rentabiliteit
Re: Interne rentabiliteit



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3