De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Exacte waarden van sinus en cosinus

Hoe kan ik met behulp van goniometrische formules de exacte waarden van b.v. sin 15° en cos 105° berekenen? Doe alsjeblieft even een voorbeeld van sin en cos voor.

irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 14 mei 2002

Antwoord

1. sin(a+b)=sin(a)cos(b)+cos(a)sin(b)
2. sin(a-b)=sin(a)cos(b)-cos(a)sin(b)

sin(15)=sin(45-30)
gebruik regel 2.
sin(45-30)=sin(45)cos(30)-cos(45)sin(30)
(en elk van de afzonderlijke waarden ken je)
= ½√2.½√3 - ½√2.½
= ¼√6 - ¼√2

probeer nu zelf eens combinaties van 'bekende' hoeken te maken (zoals met 0, 30, 45, 60, 90 graden) en op 105 graden uit te komen.

succes.
Martijn

Zie vraag 699

mg
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
dinsdag 14 mei 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb