De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Cycloïde

Hoi, Ik zit in V5 en moet een werkstuk maken voor wisB, maar ik kom er niet helemaal uit. M'n werkstuk gaat over de cycloïde en dan vooral over de geschiedenis ervan. Je kan volgens mij een cycloïde omschrijven met de volgende parametervoorstelling:
x=r(t-(t-(p/r)sint)
y=r(1-(p/r)cost)+h
r = Radius van het wiel
p = Radius van het punt
h = hoogte van de weg t.o.v. x-as

Ik zou graag willen weten wie dit of zoiets dergelijks heeft ondekt.
Misschien is dit een vraag die niet beantwoord kan worden, maar toch bedankt voor de moeite alvast.

Else N
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 11 mei 2002

Antwoord

Of er aan een cycloïde een naam van een ontdekker kan worden verbonden zou ik werkelijk niet weten. (Zie Cycloid)

Zoals het zo vaak gaat ontstaan die dingen vaak bij toeval. Er wordt gestudeerd op bepaalde eigenschappen van krommen en daarbij levert de studie soms zeer onverwachte resultaten op.
Ongetwijfeld zal de beweging van een punt op een voortrollende cirkel wel de inspiratiebron zijn geweest.

Ik zou in je onderzoek zeker vermelden wat de invloed van de 3 parameters r, p en h is. Maak ze eens gelijk aan elkaar of ga eens in op de vorm van de cycloïde bij veranderende r of h.

Onderstaande site biedt in ieder geval aanknopingspunten genoeg voor wat de geschiedenis betreft.

Tik eens "cycloid" in je zoekmachine in; dan vind je een heleboel wetenswaardigheden over dit type kromme.
Succes met je werkstuk!

Zie Cycloid

MBL
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 11 mei 2002



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb