De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  gastenboek |  wie is wie? |  verhalen |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Re: Da Vinci

 Dit is een reactie op vraag 14157 
Hallo!

Ik ben ook niet echt een specialist terzake, maar misschien wel een interessant: de vitruvius (de mens) van Leonardo is een biologisch én wiskundig gezien zeer interessant werk. Het is veruit het meest nauwkeurige werk van die tijd (Da Vinci groef zelfs lichamen op om de verhoudingen van de menselijke botten te meten). Leonardo was ook de eerste die aantoonde dat heel veel afmetingen van het menselijk lichaam in verhouding phi tot elkaar staan:

*afstand kruin-tenen / afstand navel-tenen = phi
*afstand schouder-vingertoppen / afstand elleboog-vingertoppen = phi
*afstand heup-vloer / afstand knie-vloer = phi
*vinger-/teen- kootjes, wervels... phi, phi, phi!!!

Bovendien komt phi op nog veel meer plaatsen voor: bv.
*aantal vrouwtjesbijen / aantal mannetjesbijen per korf = ... juist, PHI

Phi speelde ook een rol bij het bouwen van het Parthenon (Griekenland), de piramides (Egypte), het gebouw van de Verenigde Naties (New York), ...

Het is belangrijk in de structuur van sonates (Mozart), de Vijfde Symfonie (Beethoven) en vele andere werken (Bartók, Debussy, Schubert, ...)
Phi wordt trouwens ook de gulden snede genoemd. Omdat het zoveel voorkomt (bijvoorbeeld ook in de Fibonacci-rij), noemde men het vroeger ook de 'sectio divina', of, in het Nederlands, goddelijke verhouding. Dat omdat men geloofde dat het getal phi, zo vaakvoorkomend, voorbeschikt moest zijn door God.
In verband daarmee ook nog:
een godsdienstsymbool, zelfs vandaag de dag nog: het pentagram, het symbool van schoolheid en perfectie. De verhouding tussen de lijnsegmenten in het pentagram is...
Inderdaad...

Tip: de Da Vinci Code

Groetjes,

Karoli
3de graad ASO - vrijdag 17 september 2004

Antwoord

Bedankt voor de aanvullingen.
Maar of ze allemaal juist zijn...

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 18 september 2004



home |  vandaag |  bijzonder |  gastenboek |  statistieken |  wie is wie? |  verhalen |  colofon

©2001-2025 WisFaq - versie 3