De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Gooien met 4 dobbelstenen

Hoi,

Ik was bezig met mijn PO en toen heb ik dit uitgerekend met de kansen. Klopt dit? Volgt hieruit dat de kans dat degene wint 0.39+0.04+0.01+0.0006 is? en de kans dat hij verliest 1-0.39+0.04+0.01+0.0006 is? alvast bedankt

P(1 zes) = (4/1) x (1/6)1 x (5/6)3 = 0.39
P(2 zes) = (4/2) x (1/6)2 x (5/6)2 = 0.04
P(3 zes) = (4/3) x (1/6)3 x (5/6)1 = 0.01
P(4 zes) = (4/4) x (1/6)4 x (5/6) = 0.0006

Danny
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 30 mei 2004

Antwoord

Hoi Danny,

Helaas is je vraag niet geheel duidelijk... Je hebt het over "de kans dat hij verliest", maar wanneer verliest iemand dan, hoe steekt het spel in elkaar, wanneer win je etc.?

Onderstaand antwoord is gebaseerd op een spel waarbij je 4 keer met een dobbelsteen gooit, en wint indien je een of meerdere 6-en gooit. Mocht dit niet het geval zijn, reageer dan nog even met een verduidelijking van je vraag

De kans dat je precies 1 keer een 6 gooit (en dus 3 keer niet) is (1/6)·(5/6)3· (4 boven 1) 0.3858025. De overige berekeningen gaan op dezelfde manier. Dus volgens mij klopt je berekening gewoon.
Enige kanttekening is dat je de tussenantwoorden in iets meer decimalen mee moet nemen (dus niet 0,39 zoals je in de vraag zei, maar nauwkeuriger). Het eindantwoord wordt bij kansen in het algemeen in 4 decimalen gegeven. Wellicht had je dit ook gedaan in je PO... En voor de rest is het helemaal goed!

Succes!

Erica
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 30 mei 2004



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb