De digitale vraagbaak voor het wiskundeonderwijs

home |  vandaag |  gisteren |  bijzonder |  prikbord |  gastenboek |  wie is wie? |  contact

HOME

samengevat
vragen bekijken
een vraag stellen
hulpjes
zoeken
FAQ's
links
twitter
boeken
help

inloggen

colofon

  \require{AMSmath} Printen

Worp van een kogelstoter (gevraagd F netto)

Mogelijk heeft WisFaq de oplossing (ikke nie snappe).
Een kogelstoter holt 2,8mtr met een kogel en laat hem dan los met een snelheid van 13 m/s. De kogel weegt 7kg.
Gevraagd : wat is de F netto kracht op de kogel.

Het antwoordenboek geeft 210 N als antwoord.

Help Help.

Ik heb voor mijzelf aangenomen dat de gooihoek 45gr is(want dan kan je het verst gooien)(ik veronderstel dus die 45gr en neem niet, zoals je ook kan veronderstellen, dat de stoter de kogel horizontaal weggooit). Ook lijkt het mij dat je de versnelling van de gooier in die 2,8m moet gebruiken als versnelling van de kogel na loslaten. De kracht op de kogel (F netto) is natuurlijk een combinatie van de kracht waarmee gegooid wordt met hierop een naar beneden werkende kracht t.g.v. g (9,81).
Maar ja,.................. hoe moet dat nu ?

groeten Johan.

Johan
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 22 mei 2004

Antwoord

Het is maar zeer de vraag of het boek de bedoeling heeft om de zwaartekracht mee te rekenen, gezien het feit dat de gooihoek NIET bekend is. Wellicht gaat het alleen om de kracht die de kogelstoter op de kogel moet uitoefenen. Om die te berekenen heb je inderdaad die afstand 2,8 meter nodig. Gebruik de volgende formules:
St=1/2·a·t2= 2,8 m en Vt=a·t=13 m/s dan t=0,43 s en a=30 m/s2
Nu is de uitgeoefende kracht F=m·a=7·30=210 N
Et voila! Overigens bedraagt door het wegstoten op een hoogte van pakweg boven de 1,50 m de ideale gooihoek niet 45° maar 41°. T'is maar dat je het weet

Met vriendelijke groet

JaDeX

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zondag 23 mei 2004



klein |  normaal |  groot

home |  vandaag |  bijzonder |  twitter |  gastenboek |  wie is wie? |  colofon

©2001-2021 WisFaq - versie IIb